Плоча в памет на военния пилот подполковник Валентин Терзиев бе открита

...
Плоча в памет на военния пилот подполковник Валентин Терзиев бе открита
Коментари Харесай

Плоча в памет на пилота Валентин Терзиев бе открита в село Тюленово

Плоча в памет на военния водач подполковник Валентин Терзиев  бе открита на площада в село Тюленово, община Шабла. Инициативата е на сътрудници и другари на водача, който загина по време на военно обучение край Тюленово на 9 юни предходната година. 

На церемонията участваха регионалният шеф на Добрич Галин Господинов, кметът на Шабла Мариян Жечев, фамилията на подполковник Терзиев, представителни елементи на Военноморските и Военновъздушните сили на Република България и жители.

Слово произнесе командирът на авиобаза „ Граф Игнатиево “ бригаден генерал Николай Русев. 

„ Измина една година от онази нощ, когато на 19 км от тук небето се сля с морето и Вальо отлетя вечно. Отлетя, с цел да ни има нас.; с цел да повдигне за следващ път жестоките и мъчителни въпроси за българската бойна авиация, които по този начин и не намират своето решение. Измина една година, която не беше лека за никого от нас. Но ние не се отказахме, тъй като и Вальо не се отхвърли и неговата воля и непреклонен дух ни мотивираше да продължаваме напред. Една година, през която доста се изписа, доста се изговори, доста обещания се дадоха, само че нищо не се промени. Ние продължаваме да летим малко, да дежурим доста, да нямаме време за фамилиите си, само че никой от нас не сподели „ не “, не сподели „ стига “, не се отхвърли точно по тази причина, че Вальо не се отхвърли “, сподели бригаден военачалник Русев. 

„ Вальо знае, че има непокътнато място в мислите и сърцата ни и когато ние летим, той лети с нас. Докато сме живи, ще помним и ще описваме. А след това след нас ще остане монументът и той ще продължи да споделя за водача, който не се поколеба, не се изплаши да излети в онази тъмна нощ и да остане вечно в полет “, добави той. 

Мариян Жечев съобщи, че на идващото съвещание на Областната комисия за военните монументи ще предложи паметната плоча да бъде вписана в регистъра на военните монументи, с цел да откри подполковник Терзиев своето почтено място измежду падналите за България военнослужещи. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР